Παιδί και τεχνολογία: Πότε να λέτε όχι στο τάμπλετ
Αν αφήσετε ένα δίχρονο μπροστά σε ένα tablet ή ένα smartphone, πιθανότατα να το δείτε να αλληλεπιδρά με αυτό με απόλυτη σιγουριά. Πατάει κουμπιά και εναλλάσσει οθόνες σαν δεινός… χάκερ. Και, κυρίως, ησυχάζει. Για τους περισσότερους γονείς, ο χρόνος των μικρών τους μπροστά στις οθόνες ισοδυναμεί με λίγες στιγμές ηρεμίας και πολλές στιγμές ανησυχίας, καθώς οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πρώιμη υπερβολική αγάπη των παιδιών για την ψηφιακή τεχνολογία θέτει τις βάσεις για μαθησιακές δυσκολίες μετέπειτα.
Τεχνολογία, αγάπη μου
Από την άλλη, είτε το θέλουμε, είτε όχι, οι οθόνες ήρθαν για να μείνουν. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα χρησιμοποιούνται στα σχολεία και κάποιους παιδικούς σταθμούς ως εργαλείο μάθησης. Επιπλέον, μια μερίδα ειδικών υποστηρίζει ότι η τεχνολογία και τα εργαλεία της βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες της λεπτής κινητικότητας και τον οπτικοκινητικό τους συντονισμό.
Πόσο λίγο είναι το λίγο;
Άρα λοιπόν το ερώτημα δεν είναι το αν τελικά πρέπει τα παιδιά μας να έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία, αλλά το πότε και το πόσο συχνά. Να μερικοί κανόνες που πρέπει να τηρήσετε για να δημιουργήσετε μια υγιή σχέση των μικρών σας με τις οθόνες:
- Αν το παιδί σας δεν έχει σβήσει 2 κεράκια τότε δεν πρέπει να περνάει καθόλου χρόνο μπροστά στις οθόνες. Μετά τα δεύτερά του γενέθλια και μέχρι τα έκτα, η περιπλάνηση στον ψηφιακό κόσμο δεν πρέπει να ξεπερνάει τις δύο ώρες ημερησίως.
- Τα παιδιά αυτής της ηλικίας βαριούνται εύκολα και γρήγορα ακόμα και την οθόνη τους, οπότε πρέπει να είστε έτοιμοι να αντιπροτείνετε παιχνίδι κάποια στιγμή, γιατί εκείνα σίγουρα θα δεχτούν
- Θυμηθείτε ότι η τεχνολογία δεν αποτελεί πρόβλημα από μόνη της. Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που τη χρησιμοποιούμε. Όπως ακριβώς φροντίζετε να προσφέρετε στα παιδιά σας σωστή ποιότητα τροφής, εξασφαλίστε ότι αυτά έχουν πρόσβαση στα κατάλληλα ψηφιακά ερεθίσματα. Για παράδειγμα, μια όμορφη μουσική και εκπαιδευτικές εφαρμογές μπορούν να γεμίσουν τον ηλεκτρονικό χρόνο των παιδιών σας.
- Προσπαθήστε να είστε δίπλα τους όταν χρησιμοποιούν οθόνες και διασφαλίστε ότι αυτή η ενασχόληση δεν είναι εις βάρος του παιχνιδιού τους ή της συναναστροφής τους με φίλους
- Βάλτε αυστηρούς κανόνες και τηρήστε τους! Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν ξεπερνούν τον επιτρεπόμενο χρόνο και δεν τρώνε μπροστά από την οθόνη
- Γίνετε εσείς το καλό παράδειγμα. Προσπαθήστε να περιορίσετε τη χρήση του smartphone σας στο σπίτι. Επικοινωνήστε, αφιερώστε τους πραγματικό χρόνο, παίξτε. Ακούστε τα.
- Να είστε ιδιαίτερα αυστηροί με τη χρήση οθονών πριν τον ύπνο. Οι περισσότερες οθόνες εκπέμπουν φωτισμό που διαταράσσει τον ύπνο και… μπερδεύει το βιολογικό μας ρολόι. Προτιμήστε να καληνυχτίσετε το παιδί σας με το αγαπημένο του παραμύθι, με κουβέντα και μια αγκαλιά
- Αφήστε το παιδί σας να βαρεθεί. Η βαρεμάρα είναι παραγωγική και απαραίτητη για να βρει τρόπους το μικρό σας να απασχοληθεί. Μην αντιδράτε με παροχή χρόνου οθόνης μπροστά στο πρώτο «βαριέμαι».
Με μέτρο
Να θυμάστε ότι-παρά το γεγονός πως η επαφή με την τεχνολογία είναι εφόδιο για το μέλλον τους- ο υπερβολικός χρόνος μπροστά από μια οθόνη δεν τα αφήνει να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, να συναναστραφούν, να βιώσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο εκεί έξω και να παίξουν. Ο δυνατός ήχος, οι εναλλαγές των χρωμάτων και η καταιγιστική δράση δημιουργούν εκνευρισμό και υπερδιέγερση στους μικρούς θεατές. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι τα μικρά παιδιά που περνούν υπερβολικό χρόνο μπροστά στις οθόνες είναι οι αυριανοί εθισμένοι ενήλικες.
Πηγή: https://frezyland.gr/paidi-kai-texnologia-pote-na-lete-oxi-sto-tamplet/
[Mini College, δίγλωσσος παιδικός σταθμός & νηπιαγωγείο, Κηφισιά]